Yüzmenin Çocuk Gelişiminde Etkisi
Çocuklar gelişim çağını sorunsuz bir şekilde atlatarak yetişkinliğe sağlıklı bir şekilde adım atabilmek için onlara daha koruyucu olmak gerekiyor. Ancak çocuklara kazandırılacak bazı alışkanlıklar onları hayat boyu koruyacak özellikler kazandırıyor. Bu alışkanlıkların başında spor geliyor.
Her çocuk belirli bir spor dalında başarılı olabilir. Ancak yüzme gibi kimi zaman hayati olabilecek durumlar için de çocuklara bu çok küçük yaşlardan itibaren bu alışkanlığın kazandırılması gerekiyor. Çocuklar yüzme öğrenerek yalnızca gelişimleri için gerekli olan fiziksel aktiviteyi yerine getirmezler. Aynı zamanda kimi zaman hayati önem taşıyacak bir öğrenmedir. Yüzmek kişiyi boğularak ölmekten korur.
Çocuklar Yüzme Öğrenmeye Ne Zaman Başlanmalı
Çocukları yüzme kurslarına yazdırırken ailelerin yüzmeyi hangi yaşta öğrenmeleri gerektiğini soruyor. Çocuklar eğer profesyonel olarak hayatlarına yüzücü olarak devam etmeyecekse yüzme kursuna yazdırmaya 4 yaşından itibaren başlayabilirsiniz. Çocuklar çeşitli becerileri edindikten sonra motor kavrama güçleri gelişir. Bu durum bedenlerini daha iyi kontrol edebilmeyi sağlar.
Bu sebeple çocuklarda motor becerilerinin tamamlandığı zaman yüzme öğrenilmesi gerekir. Diğer yandan çocuğunuzu profesyonek bir yüzücü olarak yetiştirmek istiyorsanız çok küçük yaşlarda yüzmeyi öğretmeniz gerekiyor. Ancak yüzme bir beceri olarak kolayca her yaşta öğrenilebilir. Çocukların küçük yaşlarda yüzmeye gitmelerinde en büyük sonuç güçlü bir kemik ve kas yapılarının olmasını sağlamaktır.
Bebeklerde Yüzme
Bebeklerde yüzme öğrenebilir. Anne karnında amniyo sıvısı içinde bulunan bebekler bu sıvının içindeki suyun boşalmasıyla dünyaya gelir. Doğana kadar bu sıvının içinde bulunan bebek korunur. Bu sebeple bebekler yüzmeyi bilmeseler bile sıvı içinde olmaları sayesinde suyu tanırlar. Bebekler gelişimlerini tamamlamadan bebek yüzme eğitmenleri sayesinde suya alıştırılır. Suyu sevmeyen bebekler için daha geç çağlarda başlanabilir.
Ancak çeşitli yüzme stillerinin öğrenilmesi ve bebeklerin kendi yüzme stillerini oluşturması için bir yaşına gelmeden yüzme kursuna yazılması gerekir. Her insan yüzerken belirli stiller içinde kalabilir. Ancak iyi yüzücüler zamanla kendi stillerini oluşturabilir. Bebekler içinde durum aynıdır. Erken yaşta öğrenilen yüzme kendi stillerini oluşturmada daha başarılı olmalarını sağlar.
Yüzmenin Çocuklar İçin Faydaları
Çocuklar yüzmeye başladıklarında başta kronik hastalıklar olmak üzere pek çok hastalıktan korunurlar. Öncelikle kemik gelişimleri desteklenerek fiziksel olarak daha güçlü bir yapıya ulaşırlar. Ayrıca kas dokuları gelişir ve esneklik kazanırlar. Bu sayede herhangi bir düşme veya çarpmaya karşı daha dayanıklı olurlar. Diğer yandan yüzme sporu diğer sporlara göre çocuklar için daha güvenlidir. Sakatlanma ihtimali yoktur. Suyun içinde ne kadar sert hareketler yapılırsa yapılsın çocukta kalıcı etkiler bırakmaz.
Yüzme keyifli bir spor olduğu için çocukların günlük atmaları gereken enerjiyi kolay ve güvenli bir şekilde atmalarını sağlar. Diğer yandan yüzme sporu çocuklarda başarıyı da beraberinde getirir. Yüzme eylemi beyin aktivitelerini uyararak beyinde daha fazla kan akışı olmasını sağlar. Bu da çocukta daha hızlı düşünme ve daha iyi anlama kapasitesi oluşturur.
Yüzmek çocuklarda obeziteyi önlemektedir. Bu sayede çocuklarda oluşacak pek çok kronik rahatsızlığın önüne geçilir. Yüzmek çocuklarda kalp rahatsızlığına karşı korumaktadır. Kalp ritmini düzenleyen yüzme ailede genetik olarak kalp rahatsızlığı bulunan çocuklarda erken yüzme öğrenme ve yüzmeyi hayat boyu devam ettirmek çok önemlidir. kalp ritminin düzenlenmesi, kan akışının korunması ve istenilen seviyeye çekilmesi, hücrelere taşınması gereken oksijen miktarının artırılması için yüzme çok önemlidir ve çok etkilidir.
Bu sebeple hem fiziksel gelişimin hem kas, kemik gelişiminin tamamlanması açısından hem de çeşitli hastalıklardan korunmak için çocuklarda yüzme çok etkilidir.